Toukokuun ensimmäisellä viikolla Arabian peruskoulussa vieraili sovellussuunnittelija. Vierailua olivat seuraamassa ne koulun 5.-luokkaiset, joiden omissa innovaatioprojekteissa jonkinlainen mobiilisovellus on tärkeässä roolissa.

Suunnittelija piti alkuun pienen alustuksen aiheeseen, mitä appit/sovellukset ovat, kuka niitä tekee, miten ne tehdään ja mitä hyötyä niistä on meille kaikille arjessamme. Oppilaat kuuntelivat keskittyneesti ja moni uskaltautui vastailemaan esiintyjän esittämiin kysymyksiin.

Alustuksen jälkeen ryhmät alkoivat hahmotella paperille omia sovelluksiaan. Kaikkien ryhmien piti piirtää vähintään kolme valmista ”ruutua”, jotta he hahmottaisivat appi-suunnittelun rakennetta; ensin etusivu, josta nappia painamalla seuraavaan näkymään ja taas nappia painamalla seuraavaan. Osa ryhmistä innostui niin, että piirsivät saman päivän aikana kymmenenkin ruutua. Ja työ haluttiin tehdä hyvin ja tarkasti.

Nopeiden luonnostelujen jälkeen otettiin käyttöön protojen tekemiseen suunniteltu sovellus, jolla voi nopeasti kokeilla valintanappien toimintaa, ja sivujen välillä eteen- ja taaksepäin siirtymistä. Oikean toiminnan siirtäminen puhelimen näytölle oli monelle oppilaalle silmiä avaava kokemus. Oppilaat ottivat sovelluksen käyttöön ongelmitta, vieraamme mielestä nopeammin kuin monet aikuiset.

Luennon ja työpajan sisällöt olivat selkeästi 5.–luokkalaisia innostavia!