Kevään 2016 aikana toteutettiin ensimmäinen Co4Lab –projekti Koulumestarin koulussa Espoossa. Tässä viidennessä luokassa oppilaiden tehtävänä oli etsiä kotoa ja lähiympäristössä esiintyviä arjen ongelmia, joissa tarvittaisiin avuksi uusia keksintöjä ja niksejä. Näiden havaintojen pohjalta oppilaat lähtivät keksimään, suunnittelemaan ja toteuttamaan keksintöjä. Ohessa kolmen ryhmän kuvaukset kevään työskentelystä.

SeRaKu (selänrapsutus kuntoilulaite)

Aloitimme joululoman jälkeen CO4LABin. Ryhmääni kuului Vilma, Eevi, Sara ja Seela ja tietenkin minä Pinja. Silloin vasta mietimme arjenhaasteita, joihin tarvitaan ratkaisua. Toisella kerralla mietimme jo haasteisiin ratkaisua. Siitä seuraavalla kerralla olimme kysyneet muilta perheenjäseniltämme keksintöideoita. Sitten me valitsimme viisi keksintöä, joista yhtä lähdimme kehittelemään. Vaihtoehdot olivat: Bilehenkarit, JohtRe (johtoreikä), kirjaklipsut, SeRaKu (selänrapsutus kuntoilulaite) ja puhelinrasia. Ennen valitsemista kysyimme myös vanhemmiltamme ratkaisuja keksimiimme arjen ongelmiin. Lopulta voittajaksi äänestyksessä selviytyi SeRaKu.

Seuraavaksi aloimme suunnittelemaan SeRaKua tarkemmin. Piirsimme sen useaan kertaan ja mietimme kokoja. Parin viikon päästä pääsimme Design- ja Tekniikanmuseoihin. Saimme valita kumpaan menisimme, kunhan ryhmässämme mentäisiin molempiin museoihin. Itse menin Designmuseoon. Museoista saimme vähän uusia ideoita keksintöömme. Kun olimme suunnitelleet keksintöä tarpeeksi, alkoi rakennus. Siinä meni vähän aikaa ja materiaalit eivät prototyypissä olleet samat kuin oikeassa versiossa. Mutta kyllä rakentaminen kuitenkin sujui ihan hyvin.

Joka kerran jälkeen, kun olemme työskennelleet, kirjoitamme prosessipäiväkirjan, jossa kerromme vähän päivän työskentelystä. Kun keksintö alkoi valmistua, rupesimme kuvaamaan mainosvideota keksinnöstämme grilli-iltaan. Se oli tapahtuma viidesluokkalaisille ja heidän vanhemmilleen. Siellä esittelimme keksintömme kaikille. Tapahtumaan osallistui myös keksijäkummimme Teppo Örmä. Työskentely ryhmässä sujui todella hyvin. Välillä vain saimme naurukohtauksia, mutta se ei paljoa haitannut.

– Pinja

Johtolokero

Me ollaan ryhmä joka keksi johtolokeron. Johtolokero on ”boxi”, jonka sisällä on koneisto ja laturi. Johtolokero kiinnitetään seinään pistorasian kohdalle metallisilla tangoilla, joiden päässä on imukupit. ”Boxin” päässä on reikä, josta laturi vedetään puhelimeen. Kun laturia ei enää käytetä, se kelataan itse ”boxin sisälle”/ painetaan napista ja johto kelautuu itse ”boxin” sisälle.

Nimetön

Meidän ryhmässä on kolme tyttöä ja kaksi poikaa. Ja kun tässä tämmöinen sekaryhmä ollaan, niin on tullut hirveästi riitoja , huutotappeluita ja erimielisyyksiä. Meidän ryhmätoiminta on ollut tosi laimeaa, ja keksinnön edistyminen on välillä toodella hidasta. Se miten tähän keksintöön päädyttiin oli vähän monimutkaista. Aluksi piti tehdä kuulokkeet, jotka eivät menisi solmuun, mutta sitten päädyttiinkin tähän johtolokeroon. Idea on siis siinä, ettei johdot menisi solmuun ja olisi kokoajan lattialla jaloissa.

– Kerttu, Venla, Inka, Felix ja Miska

Välipalamaatti

Aloitimme keksinnön sillä, että kaikki suunnittelivat kotona oman keksinnön. Tuli monta hyvää ideaa. Ajattelimme ensin kehittää sukkaklipsut, mutta parhaimmalta kuulosti Välipalamaatti -niminen välipala-automaatti. Kun aloimme tekemään/suunnittelemaan välipalamaattia, haimme kennomuovia ja näkkäreitä. Suunnittelu alkoi hyvin, ja ehdimme tehdä paljon. Kun olimme saaneet kaikki kasattua ja vesi-automaatin toimimaan, teimme ensimmäisen trailerimme. Siinä näytteli Eemil. Silloin kone toimi vasta vähän.

Kun Välipalamaatin ulkokuori oli valmis, aloimme miettiä, miten se toimii. Mietimme, millä voisimme tehdä mekanismin, millä leivät ja näkkärit tulisivat ulos. Aloimme tehdä sitä lego-roboteilla. Meidän ei tarvinnut tehdä liikettä, millä laite työntäisi leivän ulos, koska Eemil osasi käyttää ohjausta. Ohjauksen avulla pystyy liikuttamaan lego-osia, jotka sitten liikuttavat leipiä ja näkkäreitä. Sitten tuli paljon ongelmia, ja koko välipalamaatti meni rikki. Saimme sen melkein korjattua, mutta se ei ole vieläkään ihan kunnolla toiminnassa. Meidän myös piti korvata asioita muilla asioilla, mutta tällä hetkellä se ei toimi kunnolla.

– Lauri K